Over mij

Anna

Anna Tananyan is een in Nederland neergestreken kunstenares van Armeense afkomst, woonachtig in Laren, Noord-Holland. Haar opleiding genoot zij aan de ‘Academie van Kunsten’ in Yerevan, Armenië.

 

Schilderkunst
Haar expressievolle werk bevat veel klassieke, mythische thema’s en traditionele symboliek.
De uitwerking van haar krachtige kleurgebruik in haar schilderijen wisselt, maar is overal harmonisch én uitdagend, op het psychedelische af. Soms doen ze daarom herinneren aan de flowerpower-stroming van de jaren zestig. Toch bevatten zij ook veel parallellen met de romantische werken van symbolistische kunstenaars uit de fin de siècle, zoals Toorop en Kandinsky.
Zelf zegt zij met name te zijn beïnvloed door de kunstenaars van de Jugendstil Gustav Klimt en Antoni Gaudí.
Haar voorkeur voor decoratieve ornamenten en symbolen lijkt zijn oorsprong te vinden in haar jeugdjaren waarin zij tapijten en gobelins weefde en collages maakte. Ook de voortdurende afwisseling van contrasterende kleuren en patronen tijdens het weven moeten haar vermoedelijk hebben geïnspireerd tot het barokke en decoratieve aspect dat haar hedendaagse werk kenmerkt.

 

Grafisch werk
Naast haar schilderwerk maakt zij ook expressievolle pentekeningen en aquarellen of een combinatie daarvan.
Haar grafische werk is detaillistisch, kleurrijk, sierlijk en sprookjesachtig, en duidelijk geïnspireerd door mode-, kleding- en sieraadontwerpen, de elegante vrouwfiguren uit het fin-de-siècle, en de rijke ornamentele kunst en handwerkpatronen uit de Kaukasus en andere etnische kunst, zoals die van de Slavische folklore en mythologie, Franse pointillisme, Armeense/Mediterrane miniaturen, Indonesische batikken, Japanse ukiyos en Egyptische papyrussen.
Haar grafische werk is door het expressieve, decoratieve en kleurrijke karakter erg geschikt voor affiches of boekillustraties.

 

 

Taal: English